Концерт: Алекса Мирковић

У оквиру овогодишњег такмичења АКОРДЕОН ФЕСТ, нашим Књажевчанима и свим учесницима такмичења, представиће се солистичким концертом АЛЕКСА МИРКОВИЋ.

koncert aleksa

Алекса Мирковић


Рођен је 1997. год. у Ваљеву, где је започео школовање. Носилац је Вукове дипломе за Основну школу и Средњу школу (двостурко), и Ђак генерације ОМШ ''Живорад Грбић''-Ваљево и СМШ ''Коста Манојловић''-Земун.
Завршио је Средњу музичку школу “Коста Манојловић” у Земуну (вокално-инстументални одсек), а његов матурски испит-реситал на хармоници, проглашен је за најуспешнији, а такође је награђен и за уметничка достигнућа.
Завршио је теоретски одсек у СМШ ''Живорад Грбић'' у Ваљеву, као добитник Награде Живорад Грбић, за најуспешније представљање школе у току школовања и као најуспешнији ученик теоретског одсека. Проглашен је за Ученика генерације у Дому ученика средњих школа ''Змај'' у Земуну.
Добитник је 77 награда, на домаћим и иностраним такмичењима, од којих: 60 првих (од тога 30 победа), 6 других, 3 треће награде, једно четврто место, 1 осмо место, 1 похвала, као и 5 специјалних награда, а најзначајније су:
- победа на 67. Светском трофеју (шампионату) хармонике у категорији композитори (Француска, 2017.),
- победе на такмичењима:  ''Аккордеонфест'' 2016 - Грац (Аустрија), ''Итака'' 2007- Љубљана (Словенија), ''Наде, таленти,  мајстори'' 2008- Албена (Бугарска), ''Акордеон арт''- Источно Сарајево (4 пута- 2010, 2011, 2012, 2014.), 20. Трофеј Португалије, 2015- град Алкобаса; Гранд приx, једна победа и једно И место на такмичењу ''Хармонија'', 2014. и 2016. у Белгороду (Русија), победа на такмичењу ''Дани хармонике'' 2015. у Прагу (Чешка Република)
- четврто место на Светском трофеју у Швајцарској (2015);
 - Гранд приx (2017) и прве награде (2014. и 2015.) у Даугавпилсу (Летонија)
- осмо место на Светском трофеју 2017. (категорија Сениор класик) и др .
- ИИИ награда на такмичењу Перпетуум Мобиле у Дрогобичу (Украјина), у категорији композитор-извођач.

Поред извођаштва, бави се аранжирањем и композицијом, често наступа на хуманитарним концертима и похађа семинаре највећих стучњака у области музике из разних земаља (Русија, Француска, Словенија, Финска...).
У сарадњи са Удружењем љубитеља хармонике ''МЕХ'', у априлу 2017. објавио је књигу са својим композицијама.
Наступао је у знаменитим салама широм Европе: Коларчева задужбина (Србија) , Белгородска филхармонија (Русија), Прашки конзерваторијум (Чешка), Бански двори (БиХ), Културни центар ''Варпа''- Даугавпилс (Летонија), Театар града Алкобаса (Потругалија), Позориште Ла Балеине (Француска), Галерија ''Арт гет'' у Београду, Кућа Ђуре Јакшића, Кула Гардош, СКЦ, Италијански културни центар и др.
На његовом репертоару налазе се дела од барока до савремених најпознатијих светских композиција.
Од септембра 2014. до јуна 2016. године наступао је као члан је дуа хармоника ''Олимп'', са којим је у марту 2015. одржао хуманитарни концерт, на ком су прикупљена финансијска средства за одрживост Свратишта за децу у Београду, а у јуну 2016. наступао је на хуманитарном концерту у Азањи, где су прикупљена средства за Фондацију ''Подржи живот''. Са колегиницом Јеленом Кељаћ, под именом Дуо ''Аструм'' , победник је такмичења ''Хармонија'' 2016. год. у Белгороду (Русија), као и Мајских сусрета хармоникаша у Лазаревцу.
Добитник је Награде града Ваљева и признања општине Земун за постигнуте резултате (вишеструко). Добитник је награда Руског Фонда мира и словеначког фонда Хорак, похвалница Задужбине ''Јанковић Анђелковић'' и  Фондације Престолонаследника Александра Карађорђевића и препоруке за посебно праћење даљег рада од стране Министарства просвете и науке РС (2010), а 2015. је лауреат Смотре музичких талената Србије у дисциплини хармонике, одржаном под покровитељством истог министарства, док је 2016. освојио И место у студентској категорији, као најмлађи такмичар категорије.
Са квинтетом Дома ученика средњих школа Београд освојио је Републичку домијаду 2014. године, а 2015. овај квинтет је, представивши се Мирковићевом композицијом ''Анђелис'', освојио ИИ место на Градској домијади ученика СШ.
Финалиста је такмичења ''Најбољи музички ум'' под покровитељством музичког колеџа Беркли - САД/Шпанија (2016.)
У јулу 2017. године наступио је на концерту Жице љубави гудачког квартета Великог симфонијског оркестра П.И.Чајковски из Москве у Хотелу Сплендид у Будви, а такође је и, као солиста, у оквиру концертног дела Дијалог талената наступио на 5. Фестивалу руске музике Бољшој на Мећавнику, заједно са уметницима из Русије и Белорусије.
Од јуна 2015. године налази се међу уметницима-заштитним лицима италијанске фабрике хармоника ФИСИТАЛИА (хттп://www.фиситалиа.цом/артистс.аспx).
Оснивач је Удружења музичара Музичко сазвежђе, Ваљево.
Тренутно је ИИ година Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву (БиХ) - смер хармоника, у класи проф. Данијеле Ракић.

© 2016 Основна музичка школа "Предраг Милошевић" - Књажевац