Концерт: Вања Ћирковић и Соња Радојковић

29.03.2017. године у 19 сати у концертној сали Музичке школе "Предраг Милошевић" у Књажевцу у оквиру манифестације "Акордеон фест" наступиће дует - Вања Ћирковић (хармоника) и Соња Радојковић (клавир).

 

Вања Ћирковић рођена је у Новом Саду, 28. септембра, 1992. године. Основно музичко образовање стиче у класама професора: Јозефа Квинтуса, Драгице Томашев и Гордане Ђурић. Средње музичко образовање наставља у класи професорице Гордане Ђурић са којом има веома успешну сарадњу.
2007. године постаје члан АКУД-а "Соња Маринковић" где стиче велика искуства у пољу оркестрирања.
2011. године почиње академско образовање на Музичкој академији универзитета у Источном Сарајеву у класи професора др Зорана Ракића.
2012. године учествује у Интернационалној музицкој радионици "Паноника хармоника" у Брежицама (Словенија).
2013. године помоћу система за размену студената одлази у Белгород (Русија) на државни институт за културу уметност где проводи један семестар. Постаје солиста белгородског институтског народног оркестра и са њима наступа на многим концертима.
2015. године дипломира оценом 10 у класи професора др Зорана Ракића код кога наставља и мастер студије.
2016. године постаје професор у основној и средњој Музичкој школи "Музички центар Павароти" у Мостару.
2016. године завршава мастер студије, оценом 10.

 

Награде:

2009- Интернационално такмичење, Лазаревац- лауреате

2010 - Интернационално такмичење "Звездане стазе", Крагујевац- 1. награда

2010 - Интернационално такмичење "Акордеон арт" Источно Сарајево - 1 награда

2011 - Сремска Митровица- лауреате

2012, 2013, 2014, 2016- интер. такм. "Акордеон арт", И.С.- 2. награда

2014 - Интернационално такмичење "Таленти без граница", Санкт Петерсбург-лауреат

2014, 2016 - Интернационално такмичење "Хармоника фест", Тиват- 1. награда.

2015 - Интернационално такмичење "Акордеон арт" Источно Сарајево - 1. награда.

vanja cirkovic

 

 

Соња Радојковић је концертни пијаниста и професор на ФМУ у Београду и на Музичкој Академији у Источном Сарајеву. Предавала је и као гостујући професор на основним и мастер студијама на Универзитетима музике као сто је у Сингапуру Јонг Сиев Тох Конзерваторијум, у Канади у Винипегу на Манитоба Универзитету, на Новом Зеланду на Конзерваторијумима музике у Дунедину и Велингтону,у Француској у Кану на Конзерваторијуму, у Сједињеним Америчким Државама у Северној Дакоти на њиховом Конзерваторијуму музике.

Има интензивну међународну каријеру. Сваке године свира солистичке концерте по Европи и као солиста са оркестрима, а сваке друге године одлази на даља путовања у Азију, Океанију, САД, Канаду. Свирала је у престижним салама, као сто је Оперска кућа у Ослу, где је одржала концерт у оквиру церемоније отварања, затим у Концертној сали Гетеборга и многим другима.

Снимила је неколико ЦД-ова,од чега су 2 за ПГП РТС, затим за Грчку Унију Композитора, дискографску кућу на Новом Зеланду...

Поред класичних репертоара свира дела савремених аутора, која изузетно воли, почевши од композитора са простора бивше Југославије па до страних, међу којима су многи своја дела посветили управо Соњи. Међу њима су Душан Костић који је и своју сонату и клавирски концерти посветио Њој, затим новозеландски композитор грчког порекла Џон Псатхас, који је чак ангажован да напише музику за отварање Олимпијских игара у Атини, па шведски композитор Улоф Гулдберг, затим канадски Мајкл Метјуз, норвески Видар Хансен и многи други.

Соња има свој фестивал музике у Хрватској на Хвару, где сваке године окупља колеге из целог света а и увек један концерт додели младим снагама, који су студенти на разним факултетима музике у бившој Југославији и Скандинавији.

Соња има и дивну сарадњу са колегама широм света, са којима наступа, као сто је Алехандро Фраго са Конзерваторијума у САД-у, Џуди Келер Сибер са Универзитета у Канади, Алфредо Ојагуез из Шпаније, Карл Понтен из Шведске и многи други.

Говори течно неколико језика.

sonja radojkovic
© 2016 Основна музичка школа "Предраг Милошевић" - Књажевац